Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

EPC geldigheid

Een EPC attest is een schriftelijk bewijs van hoe energiezuinig een woning of niet-residentieel gebouw precies is. En is jouw EPC na 10 jaar eenmaal verlopen? Dan zal je een nieuwe keuring moeten laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige. In dit artikel lees je alles over de EPC geldigheid, wanneer zo’n attest verplicht is en hoeveel een EPC attest je kost.

Ga snel naar:
Hoe lang is een EPC attest geldig?
Prijs EPC attest
Aandachtspunten EPC geldigheid
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is een EPC attest verplicht?

Op dit moment is een EPC attest verplicht voor elke geadverteerde verhuur en verkoop van woningen of kleine niet-residentiële gebouwen (panden van max. 500 m²).  Die verplichting geldt ook bij een verkoop zonder publieke reclame. Ook is het een vereiste bij de aanvraag van financiering (bv. EPC-labelpremie) of als deel van een renovatieverplichting.

Sinds 1 januari 2024 vallen publieke gebouwen ook binnen de niet-residentiële categorie, en vervalt het EPC Publiek. Het EPC attest is dan verplicht voor gebouwen van meer dan 50 m² en minder dan 500 m².

Op zoek naar meer informatie over de EPC geldigheid en hoe je een keuring aanvraagt? Schakel dan een energiedeskundige in via onze gratis offerteservice.

epc geldigheid

 

Hoe lang is een EPC attest geldig?

Een EPC attest voor woningen of kleine niet-residentiële gebouwen moet je laten opmaken door een energiedeskundige type A en is 10 jaar geldig. Verkoop je een woning? Dan zijn alleen EPC attesten vanaf 2019 geldig. Dit laatste is geen vereiste voor verhuur. Ook laat je een nieuw attest opmaken als:

 • … het EPC nog geldig is tijdens het ondertekenen van de onderhandse verkoopovereenkomst, maar verloopt vóór het ondertekenen van de akte of huurovereenkomst. Het EPC attest moet dus geldig zijn tijdens het hele verhuur- of verkoopproces.
 • … een gebouw wordt verhuurd of verkocht en de bestemming is veranderd (van niet-residentieel naar woning en vice versa).
 • … de energieprestatie van het gebouw is veranderd als gevolg van nieuwe energiebesparende maatregelen. Het oude EPC is dan niet meer representatief voor de nieuwe situatie.

 

Prijs EPC attest

Je betaalt één bedrag voor de EPC keuring én het attest. Hoewel energiedeskundigen hun prijs zelf mogen bepalen, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 100 – 200 (excl. btw).

TIP: aangezien de tarieven kunnen verschillen per energiedeskundige, vergelijk je best voorstellen van meerdere experts. Dit doe je makkelijk en snel via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

geldigheid epc

 

Aandachtspunten EPC geldigheid

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden, regels,  … rond de geldigheid van een EPC attest? Een kort overzicht:

  • Verhuren of verkopen: verkoop je een woning? Dan moet het EPC zijn opgesteld in 2019 of later. Hier hoef je geen rekening mee te houden als je een woning verhuurt.
  • Nieuwe energiebesparende maatregelen: nieuwe energiebesparende maatregelen betekenen dat je opnieuw een EPC attest moet laten opstellen. Dit is ook het geval als het bestaande EPC attest nog meerdere jaren geldig zou zijn.
  • EPC bij nieuwbouw: doorgaans heb je met een nieuwbouw een EPC bij bouw, al vanaf de ondertekening van de notariële akte of maximaal 12 maanden daarna . Dit is namelijk onderdeel van de EPB-aangifte die de verhuurder of verkoper van de woning moet laten opstellen voor de nieuwe bewoner(s). De geldigheidsduur hiervan is ook 10 jaar.
  • Geen geldig EPC: je riskeert een behoorlijke boete als je geen geldig EPC kan voorleggen. Denk aan een bedrag van € 500 à 5.000.
  • EPC niet-residentieel: sinds 2023 is er een EPC dat je kan aanvragen voor grote én kleine niet-residentiële panden. Je hebt dan de keuze uit 2 soorten EPC’s als je eigenaar bent van een kleiner pand. De geldigheidsduur van het EPC NR (niet-residentieel) is 5 jaar, in tegenstelling tot 10 jaar bij het originele EPC voor woongebouwen.

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Dat wil zeggen dat elke eigenaar van een energieverslindende woning (met EPC label E of F) verplicht is om binnen een termijn van 5 jaar na overdracht z’n woning grondig energetisch te renoveren naar EPC-label D. Dit moet je vervolgens bewijzen met een nieuw EPC-attest.

 

EPC attest aanvragen? Maak gebruik van onze gratis offerteservice!

Heb je nog geen EPC, laat je energiebesparende maatregelen uitvoeren, of wil je een woning verhuren of verkopen? Dan schakel je best een erkende energiedeskundige in. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 experts actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.