Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

EPC berekenen

Een EPC attest geeft weer hoe energiezuinig jouw woning is. Een erkende keurder kan jouw EPC berekenen op basis van een aantal gegevens over jouw woning. Welke factoren hebben een invloed op de berekening? Kan je het zelf of is het verplicht om een erkende energiedeskundige in te schakelen? En hoeveel kost zo’n analyse? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe moet je je EPC berekenen?
Is een EPC berekening verplicht?
EPC bepalen: kostprijs
Kan ik zelf mijn EPC berekenen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een EPC?

Een EPC of een Energieprestatiecertificaat is een bewijs van hoe energiezuinig je woning is. Een erkende keurder geeft jouw woning op basis van een aantal factoren een score en een label. Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger je woning is. Hieronder leggen we de score en het label even uit:

 • Energiescore: de energiescore berekenen gebeurt in kWh/m². Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger je woning is. De gemiddelde EPC-score ligt rond 350, maar dat hangt af van verschillende factoren. Voor een nieuwbouw is de maximale toegelaten score 180.
 • Energielabel: naast de energiescore vind je op je EPC attest ook een label. Dat varieert van een donkergroene A+ tot een donkerrode F. Bij A+ heb je een energiescore van minder dan 0 kWh/m². Krijg je het label F? Dan wil dat zeggen dat je een energiescore van meer dan 500 kWh/m² behaalde.

Wil je graag je EPC laten berekenen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende keurders actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

epc berekenen

 

Hoe moet je je EPC berekenen?

Als je je woning laat keuren, komt een energiedeskundige bij jou langs. Het is handig als je zelf al documenten als bouwplannen en bewijzen van bepaalde installaties klaarlegt. De energiedeskundige doet dan een analyse van jouw woning en verwerkt vervolgens de gegevens in een softwareprogramma dat jouw EPC label bepaalt. Welke factoren hebben een invloed op je score? Hieronder vind je ze opgesomd:

 • Type gebouw: allereerst kijkt de keurder naar de specificaties van je woning. Hoe oud is het pand? Is het een huis of appartement? Gaat het om een open, halfopen of gesloten bebouwing? Daarnaast houdt de energiedeskundige ook rekening met de oppervlaktes van de vloeren en daken.
 • Isolatie: vervolgens gaat de keurder na waar je woning isolatie bevat, om welk type het gaat en hoe dik die isolatie is. Ook het type gevelbekleding en of de spouwmuren geïsoleerd zijn, speelt een rol. Tot slot controleert de professional het dak op isolatie.
 • Ramen en deuren: uit welk materiaal bestaan je ramen en deuren? Heb je schuiframen? Wat is je totale raamoppervlakte? De keurder kijkt ook naar het type beglazing, welk type deuren je hebt en of er een (geïsoleerde) garagepoort aanwezig is.
 • Ventilatie en verwarming: ventilatie en verwarming hebben ook een invloed op de EPC berekening. Wat zijn de huidige mogelijkheden voor ventilatie? Beschik je over een cv-ketel en is die van goede kwaliteit? Welk type verwarming heb je en hoe zit het met je sanitaire warm water?
 • Verlichting: de energiedeskundige brengt vervolgens de verlichting in kaart. Verlicht je nog met oude spaarlampen of gloeilampen? Dan kan de keurder het advies geven om over te schakelen naar moderne LED-verlichting om energiekosten te besparen.
 • Groene, hernieuwbare energiesystemen: tot slot gaat de energiedeskundige na of er alternatieve energiesystemen zijn. Denk maar aan zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, … De aanwezigheid van dergelijke systemen zal voor een lagere en dus betere EPC-score zorgen.

 

Is een EPC berekening verplicht?

Het doel van een EPC is om een potentiële koper of huurder te informeren over de energieprestaties van een pand. Op die manier kan die de energiekosten beter inschatten. Maar wanneer is zo’n attest verplicht? Je leest hieronder hoe de wetgeving in Vlaanderen in elkaar zit:

 • Verkoop: ben je van plan om je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, …) te verkopen? Dan moet je met of zonder publieke reclame een EPC waarde laten bepalen. Dateert jouw attest van voor 2019? Dan moet je een nieuw certificaat laten maken.
 • Verhuur: wil je graag je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, …) verhuren? Dan is een EPC certificaat verplicht als je langer dan 2 maanden wil verhuren met publieke reclame.
 • Nieuwbouw: ook bij nieuwbouwwoningen is een EPC certificaat verplicht. Bij nieuwbouw geeft het EPC-bouw aan of de woning voldoet aan de nieuwe EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat).

BELANGRIJK: sinds 1 mei 2023 is een EPC attest verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. Dat betekent dat je ook over een EPC moet beschikken bij bv. een schenking van een eigendom of de inbreng van een eigendom in een huwgemeenschap. Voor elke notariële akte na 1 mei 2023 is dus een geldig EPC attest verplicht.

 

TIP: laat je EPC waarde berekenen door een professional!

Ben je niet zeker of een EPC label in jouw geval verplicht is? Dan kan je steeds advies vragen aan een erkende keurder. Die beantwoordt met plezier al jouw vragen. Let wel op dat je een energiedeskundige type A een attest laat maken. Enkel deze keurders zijn bevoegd om jouw woning te inspecteren.

Ben je op zoek naar een erkende energiedeskundige? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende keurders in jouw buurt via onze offerteservice.

 

EPC bepalen: kostprijs

Een EPC keuring kent geen vaste prijs, maar ligt doorgaans tussen € 90 à 200 (excl. btw). Hoeveel zo’n inspectie precies kost, hangt af van het type woning, de regio van het pand, de vervoerskosten van de keurder, … In de onderstaande tabel vind je alvast enkele richtprijzen:

Type woningPrijs EPC attest (excl. btw)
Studio€ 90 - 120
Appartement€ 100 - 140
Rijwoning€ 120 - 160
Half-open bebouwing€ 140 - 180
Open bebouwing€ 150 - 200

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel om je EPC score te berekenen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende energiedeskundigen in jouw buurt!

 

epc berekenen energiedeskundige

 

Kan ik mijn EPC zelf berekenen?

Op het internet zijn er bepaalde tools te vinden om zelf een schatting van je EPC te maken. Een geldig EPC attest kan je echter niet zelf maken. Dat moet een energiedeskundige type A doen. Hieronder vind je enkele tips om te meest geschikte keurder voor jouw situatie te vinden:

 • Erkende keurder: enkel een erkende energiedeskundige type A mag EPC attesten opmaken en afleveren. Zo’n keurder heeft een opleiding gevolgd en een examen afgelegd. Om de erkenning te behouden, is die ook verplicht om jaarlijks 6 uur permanente vorming te volgen.
 • Hou rekening met de deadline: als je je woning verhuurt of verkoopt, moet je het EPC attest bij de verkoopakte of het huurcontract voegen. Het is dus belangrijk dat je op tijd de keuring aanvraagt om te voorkomen dat je de overeenkomst moet uitstellen.
 • Vergelijk de prijzen: een EPC keuring kent geen vast tarief. Daarom kan de prijs variëren van keurder tot keurder. Alleen door goed te vergelijken kan je voor de goedkoopste energiedeskundige kiezen. Let wel op: te lage prijzen zijn meestal ook te mooi om waar te zijn.

 

Vergelijken loont: ontvang hier offertes van verschillende keurders!

Zelf kan je geen EPC attest opmaken. Daarom is het belangrijk dat je een energiedeskundige type A inschakelt. Omdat er geen vaste prijs is voor de keuring kan het kostenplaatje variëren. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Dan leg je best een aantal offertes van verschillende deskundigen naast elkaar om alle kostenposten te vergelijken.

Op zoek naar een energiedeskundige type A om je EPC te berekenen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende keurders via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.