Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

Energiedeskundige type A: werkwijze & prijzen

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij een verkoop of verhuur van een huis of appartement. Zo’n officieel attest geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. Enkel een erkende expert kan zo’n certificaat  voor jou opstellen. Wie is zo’n energiedeskundige type A en hoe gaat die te werk? En wat komt er allemaal kijken bij zo’n keuring? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze energiedeskundige type A
Prijs energiedeskundige type A
Welke  andere energiedeskundigen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wie is de energiedeskundige type A?

Iemand met een gepast diploma zoals architect of ingenieur kan na een meerdaagse opleiding een examen afleggen voor energiedeskundige type A. Deze deskundige kan een officiële energetische score van je woning samenstellen. Welke taken heeft zo’n energiedeskundige type A juist?

 • Woning keuren: de energiedeskundige type A komt ter plaatse langs om de woning te inspecteren en kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie. Op basis hiervan stelt hij je EPC op.
 • Attest opmaken: met officiële software maakt een deskundige een energieprestatiecertificaat op volgens het inspectieprotocol.  De bedoeling is om een waarheidsgetrouw attest te verkrijgen volgens de huidige staat van het gebouw.

Heb je een EPC nodig voor jouw woning? Kom snel en eenvoudig in contact met erkende deskundigen om jouw woning te keuren. Start je aanvraag hier.

energiedeskundige type A

 

Werkwijze energiedeskundige type A

Een energiedeskundige moet bij de verkoop of verhuur van een woning langskomen om een energiescore te geven. Maar hoe werkt dit juist? Waar moet je op letten als je een EPC laat opmaken? Een energiedeskundige type A gaat doorgaans zo aan de slag:

 

 1. Voorbereidingen

  Je kan je zeker voorbereiden voor een controle. Bij de opmaak van een EPC komt heel wat kijken. Dus je maakt best tijdig een afspraak met een erkende deskundige. Je kan voor het bezoek de bouwplannen en andere facturen, attesten, … klaarleggen en alle ruimtes en isolatieplaatsen toegankelijk maken.

 2. Plaatsbezoek

  Tijdens het bezoek overloopt de energiedeskundige alle bewijsstukken, inspecteert de belangrijke installaties in huis en vult de checklist nauwkeurig in. Enkel wat de deskundige vaststelt en je eigen documenten komen in het energieprestatiecertificaat.

 3. Opmaak EPC

  Na het plaatsbezoek voegt de deskundige alle gegevens in een programma van de overheid in. Daarna kijkt de expert de aangeleverde bewijzen en vaststellingen nog eens na om alles te officialiseren in het softwareprogramma.

 4. Aanspreekpunt na de opmaak

  Nadat je het gehele projectdossier krijgt, kan je zeker alles nog eens nakijken. Twijfel je over bepaalde zaken? Neem dan zeker eerst contact op met de desbetreffende deskundige. Als je nog opmerkingen of problemen ondervindt, kan je terecht bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dit agentschap behandelt alle klachten en vastgestelde fouten bij een EPC.

 

Wat doet een energiedeskundige type A niet?

Een energiedeskundige moet heel wat stappen overlopen en controleert nagenoeg de volledige woning. Maar zijn er zaken waarvoor je niet bij zo’n expert terecht kan? Enkele vragen en antwoorden! • Geeft een energiedeskundige type A ook renovatie- of energieadvies?

  Ook al kan je nuttige informatie uit een EPC halen, een energiedeskundige type A is er niet om je advies te geven. Voor tips en goede raad tijdens een ingrijpende energetische renovatie kan je beter een beroep doen op een EPB-verslaggever. Deze expert geeft advies over het behalen van de Energieprestatie en Binnenklimaat eisen.

  Om te kijken of je woning aan die normen voldoet, kan je een EPB-verslaggever aanstellen die twee keer een verslag zal opmaken. Voor de start van de werken maakt hij de startverklaring op en geeft hij advies. Nadat je werken zijn afgerond, maakt de specialist een officieel EPB-verslag op. • Kan ik bij een energiedeskundige type A terecht voor subsidie-info?
  Je kan tijdens een plaatsbezoek altijd eens een vraag stellen over bepaalde subsidies en premies voor je woning. Toch is een energiedeskundige niet opgeleid voor de financiële vraagstukken. Voor een hele hoop vragen rond premies kan je online terecht op verschillende sites van de overheid. De Mijn Verbouwpremie is een bekende financiële hulp voor renovaties en energiebesparende investeringen.


 • Kan ik ook mijn kantoorgebouw of winkel laten keuren door zo’n expert?
  Een energiedeskundige type A is enkel bevoegd om EPC’s op te stellen voor residentiële gebouwen. Voor niet-woongebouwen zoals een restaurant of medische praktijk moet je een andere deskundige laten komen. De verschillende type deskundigen vind je later in het artikel terug.

 

Prijs Energiedeskundige type A

De prijs van een EPC hangt vooral af van het type woning, de tijd die de energiedeskundige aan de keuring besteedt en de locatie van de woning. Zo zal je een certificaat goedkoper verkrijgen als je over voldoende documenten en facturen van  energiebesparende renovatiewerken beschikt, waardoor de deskundige minder metingen zelf moet uitvoeren. Een klein overzicht per type woning:

Soort woningGemiddelde richtprijs (excl. btw)
Studio€ 120 - 150
Appartement€ 140 - 175
Halfopen woning€ 160 - 200
Open bebouwing€ 190 - 250

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw woning? In de tabel vind je enkel algemene richtprijzen. Om een concreet prijsvoorstel te krijgen, kan je contact opnemen met een erkende energiedeskundige. Ontvang snel en vrijblijvend meerdere voorstellen via onze offertedienst.

EPC woning

 

Welke energiedeskundigen zijn er nog?

Naast type A heb je nog een aantal verschillende types energiedeskundigen. Zo zijn er nog type B en type C. Elk type expert heeft zijn eigen specifieke taken en verantwoordelijkheden. Wat is het grote verschil?

 

Energiedeskundige type A

Om je huis te verkopen of te verhuren, heb je dit type nodig. Het werk van een deskundige type A is van cruciaal belang om energie en kosten te besparen. Door een EPC op te stellen, spelen ze een essentiële rol bij het bevorderen van de duurzaamheid van een gebouw. Hij voert een EPC keuring uit en stelt een attest op om het comfort en de gezondheid van de bewoners te garanderen.

 

Energiedeskundige type B

Deze energiedeskundige kan je vragen om een audit uit te voeren van je woning. Ze kunnen een vrijblijvende energie-audit uitvoeren voor eengezinswoningen van particulieren. Een audit is niet verplicht, maar enkel een erkende energiedeskundige type B kan het uitvoeren. uit. Bij zo’n audit ontvang je advies op maat om je woning energiezuiniger te maken.

 

Energiedeskundige type C en D

Om publieke gebouwen ook van een EPC te kunnen voorzien, heb je de energiedeskundigen type C. Hun taak is om overheidsgebouwen, musea, ziekenhuizen en scholen te controleren.  Binnenkort zal dit type C beter bekend staan als type D. De Energiedeskundige type D maakt energieprestatiecertificaten op voor niet-residentiële gebouwen zoals winkels, kantoorgebouwen en openbare gebouwen. De verandering van type C naar type D staat gepland voor 2025.

 

Vind een betrouwbare energiedeskundige actief in jouw buurt!

Enkel het VEKA erkent energiedeskundigen en actualiseert maandelijks de lijst met geslaagde deskundigen. Zo kan je op een betrouwbare manier de energie-efficiëntie van je woning testen. Enkel met een energiedeskundige type A krijg je een officieel certificaat waarmee je jouw woning mag verhuren of verkopen.

Hoe kom ik in contact met opgeleide deskundigen? Vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen en voorstellen van erkende energiedeskundigen type A via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.