Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

EPB en EPC, het zijn 2 afkortingen die goed op elkaar lijken en dus ook vaak door elkaar worden gehaald. Toch wijzen ze allebei op een ander document waarvan de opstelling moet voldoen aan uiteenlopende vereisten. In dit artikel leggen we uit waarin precies het verschil schuilt en krijg je ook de geschatte kostprijs voor beide rapporten mee.

Ga snel naar:
1) EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB)
2) Energieprestatiecertificaat (EPC)
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Samengevat: EPB versus EPC

Energie Prestatie en Binnenklimaat = EPB:

  • Wat? Een definitief rapport dat beschrijft hoe het bouwproject is uitgevoerd op vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat.
  • Wanneer? Bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties
  • Door wie? Een erkende EPB-deskundige of energieverslaggever type B

Energieprestatiecertificaat = EPC:

  • Wat? Een aangepast rapport met een energiescore. Het is een geschatte weergave van de energiezuinigheid van een woning.
  • Wanneer? Bij verkoop of verhuur van een woning
  • Door wie? Een erkende energiedeskundige type A

TIP: beide verslagen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Hou er rekening mee dat er ook binnen deze regels uitzonderingen zijn. Contacteer zeker een ervaren vakman om tijdig alle voorwaarden te bespreken. Start hier jouw aanvraag.

 

 

1) Energie Prestatie en Binnenklimaat (EPB)

verschil epc en epb

In 2006 werd de energieprestatieregelgeving in het leven geroepen. Dat is een wet die er op toeziet dat de CO2-uitstoot van woningen zo laag mogelijk gehouden wordt door middel van ventilatie, isolatie, …

 

Wat is een EBP-studie?

Een EPB-studie is een verslag met daarin een gedetailleerde weergave van alle gebruikte bouwmaterialen en alle installaties in verband met isolatie, ventilatie, verwarming en sanitair warm water. Op deze manier kan de expert zeer nauwkeurig het verbruik van de woning berekenen. De eigenaar krijgt hierdoor een exclusief beeld op het K-peil, S-peil en E-peil van de woning.

 

Wanneer heb ik een EPB nodig?

Een EPB is noodzakelijk bij de opstart van een nieuwbouwproject en bij de aanvang van een ingrijpende energetische renovatie (IER).

Een EPB is 10 jaar geldig en dient vroegtijdig vervangen te worden wanneer er opnieuw een grote (energetische) renovatie gepland staat.

 

Wat doet een EPB-deskundige?

Niet iedereen kan zomaar erkend EPB-deskundige worden. Vaak hebben zij hogere studies genoten als architect of ingenieur. Ook een energiedeskundige type B voldoet aan de erkenningsvoorwaarden om een epb verslag te mogen opstellen.

Een verslaggever neemt de volgende taken op zich:

  • Minstens 8 dagen voor aanvang van de werken dient hij een startverklaring in bij het Vlaams Energieagentschap. Hierin staat wanneer het project wordt aangevat en of die voldoet aan de vereiste energienormen.
  • Hij volgt vanaf het prille begin van het bouwproject de materiaal- en installatiekeuzes op.  Hierna haalt de verslaggever alle data door een gespecialiseerd softwareprogramma dat berekent in hoeverre de woning voldoet aan de laatste EPB-normen en -vereisten.
  • De deskundige dient het EPB-verslag in bij de bouwheer. Dit moet minstens 6 maanden na ingebruikname van de nieuwbouwwoonst gebeurd zijn.

Kortom, de EPB-verslaggever maakt dus zowel de startverklaringen als de EPB-aangiften op. Bovendien adviseert hij ook éénmalig over het behalen van de EPB-eisen. Hij rapporteert de energieprestatie van gebouwen in opdracht van de eigenaar van de woning.

 

Prijs EPB-meting

De tarieven van een EPB-deskundige hangen af van de totale omvang van het (ver)bouwproject:

  • EPB-verslag van een nieuwbouwwoning of IER: gemiddeld € 950 (incl. btw)
  • EPB-verslag van een kleine renovatie: gemiddeld € 650 (incl. btw)

LET OP: een recente enquête van Vlaamse Architectenorganisatie NAV heeft aangetoond dat het opstellen van een EPB-verslag door de architect in kwestie vaak duurder is dan wanneer je het werk laat uitvoeren door een EPB-verslaggever. De respondenten vinden deze klus namelijk te arbeidsintensief en te complex. Het loont dus zeker de moeite om deze taak uit te besteden aan een gecertificeerd verslaggever. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met een deskundige uit jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

2) Energieprestatiecertificaat (EPC)

Verschil tussen epb en epc

Het energieprestatiecertificaat of het EPC-attest is eveneens een goed geïntegreerde term. Sinds 1 januari 2009 is het nu eenmaal verplicht om dit certificaat te kunnen voorleggen aan kandidaat-kopers of -huurders.

 

Wat is het EPC-certificaat?

Het EPC-certificaat geeft een geschatte weergave van de energieprestaties van een woning en toont hoe energiezuinig die is. Dit wordt op het document weergegeven met labels, zoals je die ook kunt terugvinden op labels van elektrische apparaten.

 

Wanneer heb ik een EPC-verslag nodig?

Een EPC certificaat is een verplicht document dat voorgelegd moet worden aan de potentiële nieuwe eigenaars van een woning die je wenst te verkopen of te verhuren. Indien je niet beantwoordt aan deze vereiste, kun je een boete krijgen.

Een EPC-certificaat is 10 jaar geldig, tenzij er binnen die periode opnieuw ingrijpende aanpassingen aan de desbetreffende woning plaatsvinden.

 

Wat doet een EPC-deskundige?

Een EPC kan niet door eender wie worden opgesteld. Hiervoor moet je een erkend energieverslaggever type A in de arm nemen. Alleen hij heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd die georganiseerd is door de Vlaamse Overheid.

De EPC-deskundige voert een plaatsbezoek uit waarbij hij de woning volledig inspecteert. Hierbij krijgen voornamelijk de opbouw van de muren, dak, ramen en vloer de prioriteit. De inspecteur maakt een uitgebreide inventarisatie van de systemen die instaan voor de verwarming, warm waterproductie, hernieuwbare energie en ventilatie.

Al deze informatie haalt hij door een aangepast softwaresysteem. Op basis van deze gegevens kan het systeem jouw EPC-waarde berekenen en het bijhorende certificaat opmaken.

 

Kostprijs EPC-certificaat

De kostprijs van een EPC-keuring en het -attest hangt af van het type woning, de regio waarin die woning gelokaliseerd is en uiteindelijk ook de vraagprijs van de energiedeskundige. In het algemeen kun je rekenen op de volgende prijzen:

Type woningOppervlakteGemiddelde prijs (excl. btw)
Studio, Studentenkamer< 50 m²90 - 120 euro
(Duplex-)appartement50 - 125 m²100 - 150 euro
Rijhuis125 - 250 m²140 - 160 euro
Half-open bebouwing125 - 250 m²140 - 180 euro
Vrijstaande woning125 - 250 m²150 - 200 euro
Grote vrijstaande woning> 250 m²+ 200 euro

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Je doet er goed aan om verschillende offertes op te vragen bij erkende EPC-deskundigen uit jouw regio. Op deze manier kun je hun prijzen gericht gaan vergelijken. Maak gebruik van het onderstaande formulier om gratis offertes te ontvangen.

 

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.