Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

Elektrische keuring

Om je eigen veiligheid en die van anderen te garanderen, is het belangrijk om je elektrische installaties in huis te laten keuren. Zo vermijd je dat brand kan ontstaan door een slecht werkende installatie. Maar wanneer is zo’n elektrische keuring nu verplicht? Hoe verloopt een elektrische keuring? En wat kost het? In dit artikel lees je meer info en het antwoord op veelgestelde vragen over elektrische keuringen.

Ga snel naar: 
Wanneer elektrische keuring verplicht?
Werkwijze elektrische keuring
Elektrische keuring prijs
Veelgestelde vragen elektriciteitskeuring
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wie mag een elektrische keuring uitvoeren?

Een elektrische keuring moet altijd uitgevoerd worden door een erkend controlemechanisme. Op de website van de FOD Economie vind je een lijst van de controlemechanismen die wettelijke elektrische keuringen mogen uitvoeren.  Dat zijn o.a. ACA, Belor, KEA, SOCOBEL… Er bestaan ook verschillende EPC deskundigen die zowel een EPC keuring als een elektrische keuring uitvoeren.

Elektrische keuring laten uitvoeren? Via onze offerteservice brengen we je in contact met erkende controlemechanismen in de buurt die je elektriciteit kunnen keuren.  Start je aanvraag hier.

elektrische keuringen

 

Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

Elektrische keuringen zijn in bepaalde gevallen verplicht door de wetgeving. Zo is een keuring van de huishoudelijke elektrische installatie verplicht bij:

  • elke installatie om de 25 jaar
  • verkoop van een woning of appartement met een installatie die nog niet gekeurd is na 1 oktober 1981
  • de aansluiting van een nieuwe installatie
  • een uitbreiding van installaties
  • een belangrijke aanpassing van installaties
  • de aansluiting van een tijdelijke installatie (bv. werfkasten)
  • ieder verzoek tot verzwaring van de aansluiting

Elektrische keuring nodig? Vraag offertes aan bij erkende controlemechanismen om prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… te vergelijken. Zo vind je zeker een geschikte vakman voor jouw elektriciteitskeuring. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Werkwijze elektrische keuring

Een elektrische keuring verloopt altijd in een aantal stappen. We gaan hieronder dieper in op de werkwijze:

  1. De nodige voorbereidingen treffen

    Voordat de vakman langs komt voor de elektrische keuring, is het nuttig om al enkele documenten klaar te leggen. Zo heb je bijvoorbeeld zeker het eendraadschema nodig, het situatieschema en de EAN-code van de meter (op je energiefactuur). Verder zorg je er best ook voor dat de elektrische installatie goed toegankelijk is, dat computers en gevoelige apparaten uitgeschakeld zijn en dat zoveel mogelijk stopcontacten bereikbaar zijn.

  2. Administratie controleren

    Een inspecteur controleert dan altijd eerst of de nodige documenten zoals het eendraadschema en het situatieplan aanwezig zijn en wettelijk in orde zijn. Pas nadien gaat deze aan de slag met de werkelijke keuring van je elektrische installatie.

  3. Visuele controle uitvoeren

    Nadien controleert de inspecteur of het eendraadschema en het situatieschema overeenkomen met de elektrische installatie en of de elektrische installatie correct gebruikt wordt. Verder vindt ook een rondgang in de woning plaats om de installatie te toetsen voor o.a. nazicht van de beschermingsvolumes, de stopcontacten, de aarding van de toestellen, de aard van de gebruikte leidingen en hun bijhorende secties…

  4. Opgelegde metingen uitvoeren

    Vervolgens voert de inspecteur metingen uit van o.a. de aardspreidingsweerstand, de continuïteit van de installatie en een isolatiemeting. Daarnaast controleert deze ook de werking van de verliesstroomschakelaars.

  5. Elektriciteit goedkeuren of afkeuren

    Een elektriciteitskeuring duurt ongeveer een half uur tot een uur. Na de keuring zal de inspecteur je installatie dan goedkeuren of afkeuren en een elektriciteitsattest opmaken. Als deze goedgekeurd is, ontvang je een gelijkvormigheidsverslag dat 25 jaar geldig blijft en aantoont dat je elektriciteit veilig is en aan de wetgeving voldoet.

 

TIP: wat te doen wanneer je elektriciteit is afgekeurd?

Als je elektriciteit afgekeurd is, ben je verplicht om de inbreuken te laten herstellen en je elektriciteit te laten herkeuren. Wat je precies moet doen, hangt af van het type inbreuk. Dat kan te maken hebben met de elektrische schema’s, kapotte differentieelschakelaars, slecht geïsoleerde geleiders…

Als je elektriciteit afgekeurd is voor de eerste ingebruikname, mag je deze nog niet gebruiken zolang de herkeuring nog niet plaatsvond. Is je installatie afgekeurd tijdens een periodieke controle, dan moet je deze binnen het jaar in orde brengen en mag je deze enkel blijven gebruiken wanneer je de nodige maatregelen neemt om dit veilig te doen. Als je elektriciteit afgekeurd is bij verkoop, dan mag je de woning nog steeds verkopen, zolang je met de koper overeenkomt dat deze de installatie binnen 18 maanden in orde brengt.

 

Lees hieronder meer over de prijs van een elektrische keuring en het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

elektrische keuring

 

Kostprijs elektrische keuring

De kostprijs voor een elektrische keuring met één elektriciteitsmeter ligt gemiddeld tussen € 100 en 200 (excl. btw). Wat de exacte prijs is, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, het aantal elektriciteitsmeters dat gekeurd moet worden…

Let op: de prijs voor een elektriciteitskeuring verschilt ook van inspecteur tot inspecteur. Daarom is het een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere controlemechanismen. Zo kan je verschillende prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Veelgestelde vragen elektriciteitskeuring

Heb je nog vragen over elektrische keuringen? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:



  • Is een elektrische keuring verplicht bij verkoop van je woning?
    Als je een woning verkoopt, is een elektrische keuring verplicht bij woningen met een installatie die na 1 oktober 1981 nog niet gekeurd werd. Als je dus een oudere woning verkoopt van voor 1 oktober 1981 moet je verplicht over een gelijkvormigheidsverslag beschikken. Enkel wanneer tussen de koper en verkoper is overeengekomen dat de elektriciteit vernieuwd wordt, dat de woning afgebroken wordt of dat de koper de kosten voor de reparatie van de elektriciteit voor zich neemt, is een gelijkvormigheidsverslag niet nodig.


  • Welke documenten zijn nodig bij een elektriciteitskeuring?

    Bij een elektrische keuring van je woning heeft een vakman verschillende documenten nodig. We zetten ze hieronder op een rij:

    • Eendraadschema: een eendraadschema geeft een voorstelling van je elektrische installatie en een weergave van de verdeling van alle stroombanen. Je ziet op dit schema bv. het type elektrische leidingen, schakelaars, contactdozen…
    • Situatieschema: op het situatieschema vind je een grondplan van de woning met daarop de plaatsing van borden, verbindingsdozen, lichtpunten, schakelaars… Het is vaak duidelijker maar minder compact dan het eendraadschema.
    • EAN-code: de EAN code of European Article Numbering is een unieke identificatiecode van je elektrische installatie en bestaat uit 18 cijfers. Je kan deze code terugvinden op je energiefactuur of op je meter zelf.


  • Hoe lang is een elektrische keuring geldig?
    Als je je elektriciteit laat keuren door een erkend controlemechanisme krijg je een gelijkvormigheidsverslag. De elektrische keuring heeft dan een geldigheid van 25 jaar. Wanneer er in die periode belangrijke aanpassingen aan je elektrische installatie plaatsvinden, is een nieuwe keuring wel verplicht.

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.