Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

EPC en elektrische keuring

Ben je van plan om je huis of appartement te verkopen of te verhuren? Dan is een EPC én elektrische keuring wettelijk verplicht. Daarom ga je best voor een combinatiekeuring in plaats van deze 2 keuringen apart te laten uitvoeren. Hoeveel kost zo’n EPC en elektriciteitskeuring ongeveer? Wat omvatten deze keuringen en hoe bereid je je best voor? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen EPC en elektrische keuring
EPC en elektrische keuring prijs
Werkwijze EPC en elektrische keuring
Tips voor een vlotte combikeuring
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat omvat de combinatie EPC en elektrische keuring?

Bij een keuring van je elektriciteit en EPC komen 1 of 2 erkende experten op dezelfde dag bij je langs. Zo gebeuren je EPC-keuring en je elektriciteitskeuring in 1 keer. Maar wat houden die beide keuringen precies in? Een kort overzicht:

 1. EPC-keuring: volgens een vast inspectieprotocol berekent een energiedeskundige type A de energiezuinigheid van je woning. Hij doet daarbij de nodige vaststellingen rond het beschermde volume van je woning, de verwarming van je woning en je sanitair water, verlichting, eventuele zonnepanelen of een zonneboiler, … Nadien krijg je een EPC-attest met je EPC-waarde.
 2. Elektriciteitskeuring: een erkende expert keurt je elektrische installatie volgens de officiële reglementering (A.R.E.I.). Hij controleert daarbij onder meer je differentieelschakelaar, je stopcontacten en schakelaars, de elektrische schema’s, … Nadien krijg je dan een officieel elektriciteitsattest (ook gelijkvormigheidsverslag genoemd).

Combikeuring nodig? Je kan gratis offertes voor een EPC en elektrische keuring aanvragen bij verschillende erkende bedrijven actief in je buurt via onze offerteservice.

epc en elektrische keuring

 

Voordelen EPC en elektrische keuring

Een combikeuring voor je EPC en elektriciteit heeft enkel voordelen. Door deze 2 keuringen in 1 keer te laten doen, geniet je namelijk van…

 • Voordelig tarief: een combikeuring voor je EPC en elektriciteit komt sowieso goedkoper uit dan aparte keuringen. Zo spaar je behoorlijk wat geld uit.
 • Tijdswinst: een EPC én elektrische keuring spaart je niet alleen euro’s, maar ook tijd uit. Met slechts 1 afspraak heb je onmiddellijk beide keuringen achter de rug.
 • Slechts 1 bedrijf: laat je de keuring voor je elektriciteit en EPC in 1 keer uitvoeren? Dan moet je slechts een beroep doen op 1 bedrijf in plaats van 2 verschillende experten te contacteren.
 • Sneller beide certificaten in je bezit: met een combinatiekeuring krijg je sneller de 2 vereiste certificaten toegestuurd. Zowel het EPC-attest met je EPC-waarde als het keuringsrapport waarin staat of je elektriciteit goedgekeurd of afgekeurd is.

Advies op maat nodig? Een erkende specialist vertelt je graag meer over de tarieven, werkwijze, … van een EPC en elektrische keuring. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende experten actief in je buurt.

 

EPC en elektrische keuring prijs

De kosten voor een keuring van je elektriciteit en EPC hangen vooral af van het type woning. Gaat het bv. om een appartement of om een vrijstaande woning met 3 slaapkamers? Gemiddeld schommelt de prijs voor zo’n combikeuring rond 250 à 300 euro, excl. btw. Dat tarief is voordeliger dan de kosten voor 2 aparte keuringen.

LET OP: de prijzen voor een combikeuring kunnen ook verschillen van expert tot expert. Om zeker te zijn van de beste prijs, vraag je dus best voorstellen aan bij verschillende specialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen tarieven, maar ook werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

keuring elektriciteit en epc

 

Werkwijze EPC en elektrische keuring

Er bestaan bedrijven die 1 erkende expert sturen om je EPC en elektrische keuring na elkaar te laten uitvoeren. Andere bedrijven werken samen met een andere partij en zorgen ervoor dat 2 experten beide keuringen tegelijk doen. Die specialisten gaan als volgt te werk:

 

Werkwijze EPC-keuring

 • De expert komt bij je langs en doet alle nodige vaststellingen op basis van het EPC inspectieprotocol. De volledige EPC-keuring duurt ongeveer een halve dag.
 • Naast de vaststellingen ter plaatse kan de energiedeskundige ook gebruikmaken van bewijsstukken die jij aanlevert. Hij duidt die aan op een ‘aanstiplijst’.
 • De expert verwerkt alle verzamelde data in een officieel softwareprogramma. Zo berekent hij de EPC-waarde van je woning.
 • Enkele dagen later krijg je je EPC-attest toegestuurd.

 

Werkwijze elektriciteitskeuring

 • De expert komt bij je langs om te kijken of je elektrische installatie voldoet aan de vereisten in het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Elektrische Installaties). De keuring duurt gemiddeld een half uur tot een uur.
 • Eerst kijkt de expert na of je elektrische installatie overeenkomt met je eendraadschema en situatieschema. Je legt deze schematische weergaven van je installatie dus best al op voorhand klaar.
 • Daarna checkt deze specialist je elektrische installatie op nog een aantal belangrijke punten. Hij doet verplichte aardings- en isolatiemetingen, controleert je schakelmateriaal en differentieelschakelaar, …
 • Achteraf krijg je een officieel attest waarin staat of je elektriciteit is goedgekeurd of afgekeurd. Is je elektriciteit afgekeurd? Dan heb je 12 tot 18 maanden om je elektrische installatie conform te maken.

 

Vergelijken loont: vraag gratis verschillende voorstellen aan!

Heb je een EPC én een elektrische keuring nodig? Dan loont het om verschillende voorstellen gericht naast elkaar te leggen. De tarieven, werkwijzen, uitvoertermijnen, … kunnen namelijk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Door goed te kijken en te vergelijken maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

Gratis offertes aanvragen? Je kan vrijblijvend verschillende voorstellen aanvragen bij erkende experten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Tips voor een vlotte combikeuring

De combinatie van een EPC en elektriciteitskeuring bespaart je al tijd en geld. Om deze combikeuring nog vlotter te laten verlopen, breng je best de volgende tips in de praktijk:

 • Zorg voor een vlotte toegang tot je woning: de EPC-keuring gaat het vlotst als alle delen van je woning goed toegankelijk zijn (bv. ook je kelder en zolder). Voor de elektriciteitskeuring moet de expert goed bij je elektriciteitskast, schakelaars, stopcontacten, … kunnen.
 • Verzamel op voorhand alle nodige documenten: heb je de nodige premie-aanvragen bij Fluvius, facturen van bouwmaterialen, …? Dan kan de expert die gebruiken om je EPC-waarde te berekenen. Voor je elektriciteitskeuring heeft de specialist een eendraadschema en situatieschema van je installatie nodig.  Ook een factuur van je elektriciteitsverbruik met je EAN-nummer leg je best al klaar.
 • Voer eventueel zelf een ‘destructief onderzoek’ uit: voor een nauwkeurig zicht op de energiezuinigheid van je woning kan de expert een beroep doen op een ‘destructief onderzoek’. Denk bv. aan het wegnemen van een inbouwspot of een opening maken in een voeg van het metselwerk. Dergelijke voorbereidingen kan je in samenspraak met de expert eventueel zelf al doen.
 • Schakel computers en gevoelige apparatuur uit: tijdens de elektriciteitskeuring zal de expert voor korte tijd de spanning onderbreken. Zorg er dus voor dat je je pc en andere gevoelige apparaten eerst uitschakelt.

Vlot een combinatiekeuring aanvragen? Je kan snel en eenvoudig een voordelige EPC en elektriciteitskeuring aanvragen bij verschillende experten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.