Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

Kostprijs EPC attest voor jouw project?

Jouw woning verkopen of verhuren? Dan moet je een Energieprestatiecertificaat (EPC-certificaat) kunnen voorleggen aan de potentiële kopers of verhuurders. Ook voor niet-residentiële gebouwen en de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw is een EPC-attest nodig. Maar wat is de kostprijs van een EPC-attest? Lees er hier alles over.

Ga snel naar:
1. Kostprijs epc attest woning
2. Kostprijs epc attest niet-residentiële gebouwen
3. Kostprijs epc attest gemeenschappelijke delen
Factoren die de prijs beïnvloeden
Veel gestelde vragen
Offertes ontvangen

 

Wat is een epc attest?

Wil je een woning, appartement, handelszaak, … verhuren of verkopen? Dan moet je verplicht een EPC-keuring laten uitvoeren door een gespecialiseerde energiedeskundige. Na de keuring krijg je een EPC-attest met het resultaat van de keuring.

Dat EPC-attest is bedoeld om potentiële kopers of huurder informatie te geven over de energetische prestaties van een gebouw. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een beeld van hoe de daken, gevels en vloeren zijn geïsoleerd, welke beglazing of verlichting er in het huis aanwezig is en welke installaties er zijn voor ventilatie, verwarming, koeling en hernieuwbare energie in de woning zijn geplaatst.

 


 

1. Prijs EPC-attest woning

Voor alle wooneenheden die te koop of te huur aangeboden worden is een EPC verplicht. Het zijn woningen met een woonruimte, eigen toilet, bad of douche, keuken of kitchenette en een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte. Als al die elementen aanwezig zijn, is een woning autonoom.

 

Hoeveel kost het?

Je betaalt 1 prijs voor zowel de EPC-keuring als het EPC-attest. Omdat het afhankelijk is van verschillende factoren, is er geen vaste kostprijs. De kosten om de EPC-waarde van je woning  te laten berekenen, zijn vooral afhankelijk van het type woning. Hierbij spelen de oppervlakte van de woning en de bereikbaarheid van de ruimtes binnen en buiten een rol. Enkele richtprijzen:

Type woningOppervlakteGemiddelde prijs (excl. btw)
Studio, Studentenkamer< 50 m²90 - 120 euro
(Duplex-)appartement50 - 125 m²100 - 150 euro
Rijhuis125 - 250 m²140 - 160 euro
Half-open bebouwing125 - 250 m²140 - 180 euro
Vrijstaande woning125 - 250 m²150 - 200 euro
Grote vrijstaande woning> 250 m²+ 200 euro

LET OP: dit zijn richtprijzen. Om zeker te zijn van een correcte prijs doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende energiedeskundigen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

2. Prijs EPC-attest niet-residentiële gebouwen

Ook kleine niet-residentiële gebouwen moeten over een EPC-attest beschikken wanneer ze te koop of te huur worden aangeboden. Het gaat over gebouwen of delen waarin niet wordt gewoond (bijv. kantoren, handelsruimtes, horeca,…). Je hebt te maken met een kleine niet-residentiële woning als:

 • de bruikbare vloeroppervlakte van het gebouw of het gebouwdeel niet groter is dan 500 m²;
 • het gaat over een gebouwdeel dat deel uitmaakt van een groot niet-residentieel gebouw, mag de bruikbare vloeroppervlakte van het volledige gebouw niet groter zijn dan 1000 m²;
 • er in het gebouw zowel residentiële als niet-residentiële bestemmingen aanwezig zijn (bijv. handelszaak in residentiële woning), wordt er gekeken naar de gezamenlijke bruikbare vloeroppervlakte van de aaneengesloten niet-residentiële gebouwdelen.

 

Hoeveel kost het?

De gemiddelde kostprijsprijs voor de opmaak van een EPC-attest is ook hier afhankelijk van de grootte. Reken op ongeveer € 1 per m² (excl. btw). Voor een niet-residentieel gebouw van 500 m² bijvoorbeeld, betaal je ongeveer € 500. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van verschillende energiedeskundigen.

 

 

3. Prijs EPC-attest gemeenschappelijke delen appartementsgebouw

Afhankelijk van het aantal wooneenheden in het gebouw, moeten ook de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw over een epc attest beschikken. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur.

Onder ‘gemeenschappelijke delen’ van een appartementsgebouw wordt het volgende verstaan:

 • dak, buitenmuren en vloeren;
 • vensters, deuren, verlichting van gemeenschappelijke circulatieruimtes zoals de inkomhal, de gang of andere gedeelde ruimtes;
 • de aanwezigheid van collectieve installaties van verwarming en de productie van warm water;
 • gegevens van eventuele zonne-energie.

 

Hoeveel kost het?

De kostprijs van het EPC-attest wordt berekend op basis van de grootte van de gemeenschappelijke delen en de daarop aansluitende appartementen. De vaste prijs is € 300 + een bijkomende prijs per appartement:

Aantal aanwezige appartementenGemiddelde prijs (excl. btw)
2 - 4 300 + € 15 per appartement
5 - 15300 + € 20 per appartement
> 16600 + € 10 per appartement

LET OP: om zeker te zijn van een correcte prijs op maat van jouw project, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende energiedeskundigen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Let op voor controles!

Het epc attest is een belangrijk document om meer te weten te komen over de energieprestaties van het gebouw. Hou er rekening mee dat dit een verplicht document is. Wanneer je geen epc certificaat hebt of als de overheid vermoedt dat er sprake is van fraude, kunnen de boetes hoog oplopen (tot wel € 5.000).

 

 

epc waarde kosten

 

Factoren die de prijs beïnvloeden

Behalve het type gebouw, is de kostprijs van een EPC-attest ook afhankelijk van volgende factoren:

 

FACTOR 1: De beschikbaarheid van documenten

Reken minimaal één uur voor een EPC keuring. Dit kan oplopen tot maximum 4 werkuren. Dit is mede afhankelijk van de informatie die de energiedeskundige ter beschikking heeft.

Heb je bijvoorbeeld alle belangrijke bouwplannen klaarliggen voor de deskundige, dan hoeft hij niet alle metingen uit te voeren en kan hij de informatie rechtstreeks in de computersoftware ingeven. Zo bespaar je tijd én bijkomende kosten. Zorg dat je de alvast volgende documenten kunt voorleggen:

 • het bouwplan van de woning;
 • het lastenboek;
 • originele facturen van een geregistreerd aannemer;
 • originele facturen van bouwmaterialen;
 • originele facturen van de verwarmingsinstallaties;
 • technische documentatie van de verwarmingsinstallaties;
 • werfverslagen, postinterventiedossier, vorderingsstaten;
 • een vroeger afgeleverd energieprestatiecertificaat;
 • een EPB aangifte;
 • goedgekeurde subsidieaanvragen Vlaamse Overheid.

 

FACTOR 2: Regio

In België verschilt de prijs voor een EPC keuring en EPC attest ook per gewest. In Vlaanderen zijn er meer energiedeskundigen dan in de andere gewesten, waardoor de prijs lager ligt. In Brussel en Wallonië zijn er betrekkelijk minder energiedeskundigen, wat zich ook weerspiegelt in de prijs van een epc attest.

 

FCATOR 4: Energiedeskundige (type A)

In Vlaanderen krijgen energiedeskundigen een gespecialiseerde opleiding, waarna ze erkend worden door het Vlaams Gewest. Er is sprake van een vrije marktwerking voor de tarieven. Afhankelijk van bij welke energiedeskundige je een offerte aanvraagt, kunnen er ook nog eens vervoerskosten bijkomen.

Je doet er daarom goed aan offertes aan te vragen bij verschillende energiedeskundigen. Zo kan je hun voorgestelde prijzen met elkaar te vergelijken. Dit kun je gratis en vrijblijvend via onze offertedienst.

 

 

Enkele veelgestelde vragen (FAQ):

 

Hoelang is een epc attest geldig?

Een epc certificaat is in principe 10 jaar geldig. Wanneer je na enkele jaren jouw huis opnieuw zou willen verkopen of verhuren, dan hoef je in principe geen nieuwe berekening te laten uitvoeren. Wanneer je renovaties hebt uitgevoerd, is het wel aangeraden om een nieuw EPC te laten opmaken. Ze kunnen namelijk

 

Moet de epc prijs meteen betaald worden?

Dit is ook weer afhankelijk van jouw energiedeskundige. Doorgaans ontvang je de factuur via de post samen met het epc certificaat.

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.