Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EPCdiensten.be Info & advies over de EPC keuring
EPCdiensten.be

EPC label aanvragen

Een EPC label geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Sinds 2008 ben je verplicht om bij verkoop of verhuur van een zelfstandige woonruimte een EPC attest te laten opmaken. Hoe kan je zo’n EPC label aanvragen? Waarom heb je het nodig? En hoeveel kost het? Dat ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe EPC label aanvragen?
Prijs EPC label aanvragen
Verloop EPC keuring
Veelgestelde vragen
Ontvang gratis offertes

 

 

Wat is een EPC?

Een EPC of Energieprestatiecertificaat krijg je als een energiedeskundige (type A) je woning heeft gekeurd op vlak van energie-efficiëntie. Waarom zou je een energie prestatie certificaat aanvragen? Hieronder sommen we enkele redenen op:

 • Het is verplicht als je wil verkopen of verhuren (met of zonder publieke reclame).
 • Het geeft potentiële kopers en huurders een zicht op de energiekosten.
 • Enkel met een EPC label kom je in aanmerking voor een EPC labelpremie.
 • Je kan een boete krijgen als je er geen aanvraagt of een te oud label hebt (voor 2019).

Op zoek naar een energiedeskundige die een EPC label mag opmaken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts in jouw buurt. Start je EPC label aanvraag!

epc label aanvragen berekening

 

Hoe EPC label aanvragen?

Een EPC label aanvragen is heel eenvoudig. Het komt er vooral op aan om meerdere erkende energiedeskundigen in je buurt te contacteren. Zo ben je zeker van een correcte prijs voor jouw EPC. Concreet volg je best de volgende stappen:

 

 1. Offertes aanvragen

  Je vraagt best meerdere offertes aan bij verschillende energiedeskundigen (type A). Een energiedeskundige bepaalt zelf een tarief. De kosten kunnen dus wel degelijk verschillen van expert tot expert.

 2. Afspraak maken

  Eens je een geschikte energiedeskundige gevonden hebt, maak je een afspraak voor het plaatsbezoek voor de EPC-keuring.

 3. Bewijsstukken verzamelen

  De energiedeskundige bepaalt het EPC label en de EPC score aan de hand van bewijsstukken omtrent isolatie, zonnepanelen, verwarmingssystemen, … Om een vlot plaatsbezoek te garanderen, verzamel je best deze bewijsstukken op voorhand.

 4. EPC label krijgen

  Na de keuring maakt de energiedeskundige een EPC attest op. Daar vind je welk EPC label jouw woning krijgt. Je ontvang het meestal na een aantal dagen in je postbus.

 

Wil je graag een EPC label aanvragen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende energiedeskundigen via onze offerteservice.

 

Prijs EPC label aanvragen

De prijs van een EPC keuring hangt voornamelijk af van het type woning. Hoe groter de woning, hoe meer werk de energiedeskundige heeft en hoe hoger het prijskaartje. Hieronder vind je een tabel met richtprijzen:

Type woningPrijs (excl. btw)
Studio€ 120 - 150
Appartement€ 140 - 175
Half open bebouwing€ 160 - 200
Open bebouwing€ 190 - 250

LET OP: dit zijn slechts enkele richtprijzen. Ben je benieuwd naar hoeveel een EPC label kost voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende erkende energiedeskundigen.

 

epc label aanvragen energiedeskundige

 

Verloop EPC keuring

Enkel een energiedeskundige  type A kan een EPC opmaken. Die volgt doorgaans de volgende werkwijze:

 • Plaatsbezoek: in een halve dag gaat de energiedeskundige volgens een vast inspectieprotocol na hoe goed jouw woning scoort op energetisch vlak. Daarvoor kijkt de expert naar isolatiematerialen, ramen, installaties voor verwarming, koeling, ventilatie, …
 • Data ingeven: vervolgens geeft de deskundige alle data in in een softwareprogramma. Alle energieadviseurs gebruiken hetzelfde programma. Je zou dus bij elke deskundige hetzelfde EPC label moeten krijgen.
 • Opmaken van EPC attest: op basis van de data kent de deskundige jouw woning een EPC label toe en maakt die een EPC attest. Enkele dagen later vind je het attest en de factuur in je postbus.

Veelgestelde vragen • Bij wie kan ik een EPC label aanvragen?
  Enkel een erkende energiedeskundige type A mag zo’n certificaat opmaken. Zo’n deskundige heeft een opleiding gevolgd en een examen afgelegd. Op de website van de Vlaamse overheid vind je een lijst met alle erkende energiedeskundigen.


 • Hoe lees ik mijn EPC attest?
  Er staat een heleboel informatie op een EPC attest: administratieve gegevens, de energiescore, de gegevens en handtekening van de energiedeskundige, details over de vastgelegde verliezen en adviezen omtrent energiebesparende maatregelen. De score kan van minder dan 0 tot meer dan 500 gaan. Hoe lager je score, hoe beter. Je EPC krijgt ook een label van F (donkerrood) tot A+ (donkergroen).


 • Wat moet ik doen bij een slecht EPC label?
  Als je je EPC label wil verbeteren, kan je de adviezen opvolgen in je EPC attest. Om deze maatregelen uit te voeren, kan je gebruik maken van premies als de Mijn Verbouwpremie, EPC-labelpremie (wordt onderdeel van de Mijn VerbouwPremie vanaf 1 januari 2025) en de Mijn VerbouwLening. Bovendien moeten sinds 2023 nieuwe eigenaars van woningen met een EPC-label E of F binnen 5 jaar grondig energetisch renoveren tot minimaal EPC-label D.

 

Ben je op zoek naar een energiedeskundige die een EPC label kan maken voor jou? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes ontvangen

Een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt.